Tidigare evenemang

Här kan Du njuta av klassisk musik av världsartister som Staffan Scheja och Martin Fröst. Du kan ta del av spännande seminarier under Almedalsveckan. Du kan också boka ruinen för egna tillställningar.

Den magnifika miljön och unika ruinkänslan i S:t Nicolai har förstärkts i och med att ruinen bytt skepnad invändigt och klätts i ny skrud. Under dessa gamla (och nya!) valv är det blandade aktiviteter med bland annat bröllop, middagar och konserter. Här kan du läsa lite om de offentliga tilldragelserna.

2013

30 juli, 2 augusti

Gotland Chamber Music Festival

För 28:e året i rad återkom Staffan Scheja och bjöd publiken på världselitens musiker och sångare. Flera konserter gavs dessutom på olika platser runt om på ön.

Under de tre konserter som gavs i S:t Nicolai Kultudral serverades en bred repertoar av de stora mästarna som Verdi, Liszt, Kodály, Wagner, Grieg, Brahms med flera.

 

16 juni – invigning

Projektet Kultudralen har slutförts under 2013

S:t Nicolai ruin har nu rustats upp och anpassats till den verksamhet med teater, konserter och middagar som bedrivits här allt sedan 1850-talet.

Region Gotland har gjort i ordning parken på norra sidan med nya trädplanteringar och införlivat ytan med lekplatsen intill.

En byggnad med artistloge, biljettförsäljning och publika toaletter har uppförts i parken, där det fram till 1900-talets början låg ett hus.

Redan 2012 återöppnades ruinen efter arbetena där. Öppnandet den 6 juni sammanföll med nationaldagsfirande, besök av kungaparet och invigningstal av kulturministern, vilket gav det hela en högtidlig prägel.

Öppet hus

Hela anläggningen kunde för första gången öppnas och visas upp för allmänheten. Det var många som kom för att se det färdiga resultatet efter nästan två års byggnationsarbete. Genom gott samarbete med flera samarbetsparter och gemensamma ansträngningar är det så gott som färdigställt.

Invigning av altare

Ett vackert, nyhugget stenaltare har också kommit på plats, till vilket Visby domkyrkoförsamling lämnat ett bidrag. Biskop emeritus Lennart Koskinen invigde altaret. Läs artikel.

Invigning av Kultudralen

Ordförande Björn Jansson höll ett invigningstal där han konstaterade att den nya kulturarenan var skapad och att fokuseringen nu ligger på att ruinen skall fyllas med ett rikt och brett innehåll till gagn för både kulturliv och näringsliv, gammal och ung, öbo och fastlänning. Läs artikel.

Invigningskonsert

Därpå inledde 25-årsjubilaren GotlandsMusiken, i samarbete med Länsteatern, en konsert med musik av Lars-Erik Larsson. Lennart Bäck presenterade musiken och dirigent var Marie Sandell. Som höjdpunkt avslutades konserten med den lyriska sviten Förklädd gud. En kör ur Gotlands Körförbund medverkade och som recitatör hörde vi den gotländska skådespelaren Camilla Eriksson som berörde starkt då hon reciterade med intensivt och avväpnande djup och på dialekt.

Som barytonsolist imponerade Joel Zerpe med sin varma och fylliga stämma och samspelet med Sofie Almroth som sopransolist var övertygande och fyllde publiken med njutningsfull stämning. Sofie är en expressiv sångerska med Europa som arbetsfält och är numera bosatt på Gotland. Joel har nyligen lämnat ön för att utbilda sig på Opera & Teaterhögskolan i Göteborg.

 

30 maj

Årets stadskärna

2012 fick gotlänningarna en ny titel att stoltsera med då Visby blev utsedd till Årets stadskärna. [Länka/bädda in.]

Visby stod i år som värd då Sveriges stadskärnor höll sin årskonferens. Företag, organisationer och kommuner från hela landet samlades i Visby. Årskonferensen innebar bland annat att en ny stad skulle koras till 2013 års titel och priset gick till Västerås. Prisutdelningen var en av höjdpunkterna på banketten, som hölls i S:t Nicolai Kultudral den 30 maj.

Årets Stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Den delas ut till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

 

2012

6 oktober

Visbydagen / Kultur i natten / Kultskräck i Kultudralen

Film på Gotland arrangerade i år, liksom tidigare, skräckfilmsvisning i S:t Nicolai ruin. Årets skräckfilm var den stilbildande seriemördarklassikern Alla helgons blodiga natt (Halloween) från 1978, i regi av John Carpenter. 110 personer vågade sig dit för att avsluta Visbydagen, denna fantastiskt vackra kväll.

 

5 oktober

Världsarvsdagen

Världsarvsdagen för barn och ungdomar på Gotland är ett årligt återkommande evenemang som syftar till att uppmuntra gotländska elever att söka sin egen historia. Världsarvsstaden Visbys historia och arkitektur står i centrum för alla de aktiviteter som genomförs.
Den 5 oktober äger årets avslutning och prisutdelning rum i Kultudralen!

 

14 september

Gotlands kortfilmsfestival

70 personer trotsade de kraftiga stormarna och ruggiga höstvädret för att under dryga tre timmar underhållas av rolig, sorglig, spännande, galen och fantasifull kortfilm.

Samtidigt genomfördes uttagningen till Novemberfestivalens   två tävlingskategorier. De vinnande bidragen som går vidare i Mellanvikt (16-19 år) blev Jennie Nyströms The Story of my wife och i Tungvikt (20-26 år) Rasmus Ramö Streiths Stendungen.

Alla bidrag till Noomaraton visades. Visbylaget ”PAN-film” bestående av Pierre Willén, Anders Eng och Nicklas Nordborg, vann med filmen Strandfynd. På andra plats kom hemselaget ”The dancers and the clown” bestående av Liv Sundblad Jessica Pettersson, Anette Sundblad med filmen En snattande shopaholic.

Under festivalkvällen blev det också besök av filmkollektivet ”Crazy pictures”. Gotlands kortfilmfestival arrangerades av Film på Gotland i samarbete med Ungdomens Hus Fenix.

 

3 september

Much ado about nothing

The American Drama Group Europe och TNT Britain reste runt i Europas vackra slott med en internationell föreställning av Shakespeare. I år gav sällskapet Much ado about nothing (Mycket väsen för ingenting) i S:t Nicolai Ruin. Föreställningen hölls på engelska.

Recension/notis i media saknas.

 

5 – 12 augusti

Medeltidsveckan

Under veckan förflyttades vi till år 1318 för att hålla Gästabud för Kung Birger och hans hov. En stor festkväll med underhållning av magiker, gycklare, svärdslukare, fakirer och musiker. Hela Medeltidsveckan avslutades den 12 augusti med en stor avslutningsfest i ruinen.

Recension/notis i media saknas.

 

30 juli – 3 augusti

Gotland Chamber Music Festival

Med stolthet och respekt kan vi nu konstatera att Staffan Scheja i 27 år(!) har levererat musiker och ensembler av världsklass till S:t Nicolai. Staffan Scheja, tillika festivalens konstnärlige ledare, har tillsammans med Roland Pöntinen satt samman program och artister. Ny verksamhetsledare för i år har varit Perolof Kallings och som huvudman för arrangemanget står kulturföreningen Petrus de Dacia med Magnus Wiman som ordförande.

Klarniettvirtuosen Martin Fröst har varit ett av årets dragplåster, tillsammans med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen och Mikael Samuelson.

Kammarmusikveckans stora final i S:t Nicolai Kultudral bjöd de 400 besökarna på en imponerande konsert, då veckans samtliga artister medverkade. Förutom den avslutande konserten gavs två konserter på den nya scenen i S:t Nicolai Kultudral och ytterligare konserter hölls i Visby domkyrka, Dalhems kyrka och i Bläse kalkbruk. Runt 1 500 personer avnjöt den 27:e upplagan av Gotland Chamber Music Festival. Läs artikel här.

 

26 juli

Innovakören

Konsert med Innovakören från Vårgårda.

Recension/notis i media saknas.

 

23 juli

Anders Ekborg – ”Konsert i sommarkväll”

I S:t Nicolai Kultudral gavs en av det tjugotal konserter som denna sommar var inplanerade i Anders Ekborgs kyrkoturné runt om i Sverige. Turnén gick under namnet ”Konsert i sommarkväll”. I Kultudralen var bänkarna fyllda till sista plats.

Recension/notis i media saknas.

 

Anders Ekborg. Foto: Peter Knutson

 

19 juli

Krister Dahlström – ”I de stora mästarnas sällskap”

Den klassiske konsertgitarristen gav bara en konsert på Gotland i sommar. ”I de stora mästarnas sällskap” hette solokonserten som hölls i S:t Nicolai Kultudral. Publiken överraskades även av två hemliga gästartister.

Recension/notis i media saknas.

Foto: © Krister Dahlström

18 juli

Rikard Wolff

En konsert med sånger om sommaren, i en blandning av gammalt och nytt, svenskt och franskt, med alla texter skrivna av Rikard Wolff och halva repertoaren med hans egna låtar. Rikard ser sig själv som en berättare mer än något annat och publiken bjöds på en skön mix, där en stor del av föreställningen bestod av berättelser. Enligt honom själv är S:t Nicolai ruin av de finaste platserna att ha konsert på.

Recension/notis i media saknas.

 

12 juli

Sommarfest den 12 juli med landshövding, regionråd och – Theresa Andersson

Länsstyrelsens och Region Gotlands traditionella sommarfest hölls den 12 juli som inleddes med ett seminarium i S:t Nicolai Kultudral. Temat i år var Inspiration och kreativitet – krafter i Gotlands utveckling. Kultudralen blev ett bra och talande exempel på hur vi tar tillvara på vårt kulturarv och brukar det för framtiden.

Efter att Annica Grönhagen presenterat Kultudralen hölls några korta föreläsningar om att bo, verka och leva på Gotland på årets tema. Vi fick höra Johan Hellström från Fabriken Furillen, Marita Jonsson från Körsbärsgården, stadsarkitekt Sven Hedlund från Regionen och Daniel Heilborn från Bungenäs berätta om sina utvecklingsprojekt.

Ulf Hammarlund, Gotlands Tidningar, delade ut pris till Micke Erixon som årets gotlänning och Theresa Andersson från Silte och New Orleans var kvällens musikaliska överraskning. Med imponerande koordination, säkerhet och sin otroliga musikalitet, bjöds de nära 500 gästerna på några låtar som hon ”byggde upp” live på sitt oefterhärmliga sätt, som blivit hennes signum. Den efterföljande buffén hölls i vanlig ordning i Residensets trädgård.

Några videolänkar från sommarfesten finns nedan.

 

 

11 juli

Dana Dragomir

Panflöjt i sommarkvällen.

Recension/notis i media saknas.

 

1 – 8 juli

Almedalsveckan

Under Almedalsveckan arrangerade Peab seminarium i Kultudralen på temat ”Hållbar stadsutveckling, så funkar det” med Johan Wester som moderator och med Maria Wetterstrand, Peter Örn, Peter Danielsson, Helsingborg, Jan Johansson, Peab, och Kristina Gabrielii i panelen.

Tillväxtverket arrangerade en annan av dagarna i ruinen då strukturfonderna 2014-2020 diskuterades. Seminariet hade rubriken ”EU:s strukturfondsprogram — Muskler för regional tillväxt och innovation 2014-2020” och Annica Grönhagen medverkade för Kultudralen.

Tillväxtverkets seminarium under Almedalsveckan 2012.

 

26 juni

GotlandsMusiken – Coro con Fuoco-brinnande manskör

Genom ett samarbete med GotlandsMusiken, gavs denna konsert där två fantastiska manskörer, den ena Txorbela från Baskien i Spanien och Varangio som är en del av mansstämmorna från Kungliga Operans kör, medverkade under ledning av dirigent Bo Wannefors. Det blev ett varierat program med det stora starka och det svaga subtila.

Recension/notis i media saknas.

 

6 juni

Öppning på nationaldagen med kung och drottning

På nationaldagen den 6 juni öppnades Kultudralen officiellt med kungen och drottningen på första parkett, med välkomsttal av Kultudralens ordförande Lennart Lindgren och med tal av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

De 400 inbjudna gästerna bjöds på en rik och kontrastfull blandning av medverkande artister. Elever från Kulturskolan uppträdde med kör, stråkkvartett och balett och lite av en duell uppstod då Krister Dahlström mötte Kenneth Waernquist på gitarr. Sång ända från Burundi framfördes av en hitflyttad familj och Glimra framförde en egen låt.

Ett skönt smakprov gavs på Länsteaterns musikalsatsning Sånger från andra sidan havet och Allmänna Sången framförde körmusik. Staffan Scheja avslutades passande med ett pianostycke av Wilhelm Stenhammar.

Det hela hölls ihop med briljans, av dagens konferencier Tommy Wahlgren, som också fick besök av priorn Petrus de Dacia (Evert Jansson).

Kultudralens förhoppning var att mångfalden i programmet, där det finstämda blandades med det otämjda, blev både intressant och underhållande, då ruinen öppnades och visades upp i sin nya skrud.

Se även länkar med bilder här.